Startsida / Inlägg

Las Vegas, Nevada: Den gode mannen i hasardens huvudstad

av Urban Andersson
Harold Taylor, är 55 år och samlar in pengar till hemlösa .

Han står på trottoaren vid Las Vegas boulevard och på ena sidan har han fyra Elviskopior och på den andra Musse Pigg. Han är den ende som är stillsam. Runt honom rör sig staden i ett hysteriskt tempo. Neonljusen blinkar, blixtrar, sveper, rullar och byter färg, från varenda krog dunkar musik, på gatan mullrar bilarnas och motorcyklarnas motorer.
Turister dansar till musiken på trottoaren. Turister skyndar från en krog till en annan, från ett kasino till ett annat. De håller stora plastglas med sprit i händerna. Margaritadrinkarna kommer från en silo fylld med sprit som är utropad till världens största grogg.
Han syns så tydligt därför att han inte hör hemma här.

En sliten och trött Woody ur Toy Story

Därborta står Darth Wader med hängbuk. Han hoppas tjäna en dollar eller två när turister låter fotografera sig bredvid honom. Och där står Luke Skywalker. En sliten och trött Woody ur Toy Story. En åldrad Marilyn Monroe. Gene Simmons ur Kiss. Buzz Lightyear. Supermario. Fler Elviskopior! En karl med boaorm. En karl med två boaormar. Det gäller att hitta på en egen gimmick och synas i den mördande konkurrensen. Spiderman. Marie Antoinette. Darth Wader gör håglösa utfall med ett plastsvärd.
Indianer från Mexiko delar ut lappar med telefonnummer till Hot Sexy Girls som anländer inom 20 minuter, bara man slår numret.
Blyga grabbar från landsbygden har ölflaskor i nävarna och låter sig fotograferas bredvid Playboy Bunnies som visar halva stjärten.
Inget av detta berör den stillsamme mannen. Han heter Harold Taylor, är 55 år och samlar in pengar till hemlösa. Enda skälet till att han gör det är att han tycker att man ska hjälpa sina medmänniskor.
Harold har arbete, inget välbetalt men dock en inkomst. Han var tidigare lärare hemma i Altus, Oklahoma. Här i Las Vegas hjälper han mot betalning skolungdomar med läxorna. Hans fru Josephine städar på en skönhetssalong.
De har varit gifta i 22 år. De hyr ett litet hus i utkanten av stan. Det går ingen nöd på dem.
Come on baby! säger en Elviskopia till förbipasserande kvinnor. Förvånansvärt många stannar.
Harold och Josephine flyttade till Vegas för två år sedan. De ville börja om på nytt, säger han. Häromdagen såg han i ett annonsblad att US Missionary Corps behöver volontärer för att samla in pengar till stadens härbärgen. Harold anmälde sig.

Harold Taylor

– Jag tycker det är förfärligt att det finns människor som inte har någonstans att bo.
Tusentals utmätta villor är ute till försäljning i Las Vegas. Det betyder att tiotusentals människor mist sina hem.
Påfallande många i människoströmmen på trottoaren bär på drinkar, ölflaskor eller hela karaffer med öl. Harold säger:
– Det är intressant i Las Vegas. Verkligen annorlunda mot Oklahoma. Jag har ännu inte lärt känna stan. Det finns så mycket här.
Musse Pigg tar av sig huvudet. Mannen under är blank av svett. Han ler mot Harold. Han saknar ett par framtänder.
Naturligtvis är Harold frälst. Det har jag förstått hela tiden. Bara religiösa eller politiskt aktiva får för sig att hjälpa sina medmänniskor på det sätt som Harold gör.
– Jag är … häpen när jag ser allt som försiggår här, säger han. Men jag dömer ingen. Jag är ingen domare.
Jag ber att få bjuda på en kopp kaffe. Vi går in på Starbucks. Vi har inte suttit i en minut förrän två uniformerade vakter kommer in.
– Det här är privat område, säger den ene till Harold. Du får inte vara här.
– Varför inte? säger jag. Vi har köpt kaffe.
– Du kan stanna. Men inte han.
Vakten nickar mot Harold.
– Men varför inte? säger jag.
Vakterna är generade. De nickar mot Harolds insamlingshink som han ställt på golvet bredvid stolen. De säger att de har sina order. En av dem tar upp en lapp och läser den för Harold: Han får inte komma in i kaféet någon mer gång. Om han visar sig på Starbucks igen kommer vakterna att kontakta polisen. Harold kan då komma att åtalas.
Den andre kontrollerar Harolds legitimation.
– Ingen fara, säger han. Jag förstår att ni måste göra ert jobb.
Vi går ut. Elviskopiorna är i full aktion. Musse Pigg har satt på sig huvudet igen. Vi sätter oss på ett räcke och dricker kaffet. Harold säger att han gillar att lyssna på musik. Eagles. Chicago. Earth, Wind & Fire. Om en stund ska han åka hem. Hans fru bör vara klar med sitt städjobb nu.
Vi skakar hand och jag fortsätter uppför boulevarden. En bonnfångare uppmanar oss att försöka hitta ärtan under tre askar. Insatsen är hundra dollar. En man i nätstrumpor, med svällande vit mage och iförd Batmans mask står vid gångbron till Caesars Palace. Turisterna fyllnar till i den varma kvällen. De är hjärtligt välkomna in i spelhallarna.

 

-se nedan bildspel från Las Vegas,

 

[slideshow auto=”undefined” thumbs=”undefined”]

Read this article in english

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB