Elk City, Oklahoma: Här råder ekonomisk boom medan resten av USA är i kris
av
James Roller från energibolaget Chesapeake kör oss till ett borrtorn en bit utanför stan. Chesapeake är USA:s näst största producent av naturgas och arrenderar mark över landet motsvarande en yta av halva Grekland. Roller, en sympatisk ung man (”jag fyller 30 om två veckor”), är pressinformatör och frälst på sitt företag (”jag vet ingen anställd som inte älskar sitt jobb”).
Ny teknik gör det möjligt att borra rakt ner, säg tre eller fyra kilometer, och sedan horisontellt, säg två eller tre kilometer. Ett sådant borrhål sprider sina bläckfiskarmar i underjorden och fångar upp olja och gas som tidigare var omöjlig för människan att nå.
Det är tacksamt för ett land som har 256 miljoner bilar och en outsinlig törst efter energi.
När vi står och tittar på borriggen tar Roller fram sin Iphone.
– Om vi vore ett databolag skulle du kalla oss Apple. Du kunde inte förutse Iphonen. Det är samma sak med oss. Vi har gjort en av århundradets viktigaste uppfinningar.
Metoden för att utvinna gas kallas frackning. Chesapeake trycker ner enorma mängder vatten i borrhålet och spräcker berget som binder gasen.
För den som såg dokumentären ”Gasland” i SvT 27 september är metoden bekant. Filmaren Josh Fox visade hur gas sipprar upp genom marken i bostadsområden. Han visade hur villaägare öppnar vattenkranarna och tuttar eld på gas som strömmar ut i stället för vatten.
Det var inte bara ny teknik som gjorde frackning möjlig. President Bush lättade 2005 på miljöskyddslagarna och underlättade för företag som Chesapeake att spräcka berg och utvinna gas.
James Roller blir inte sur när jag nämner dokumentärfilmen. Han är alldeles för professionell och säker på att han representerar det goda, både vad gäller miljö och framtid.
– Josh Fox är en person som är för vind- och solenergi. Det är jag också. Men vårt land behöver mer än vad de källorna kan ge. Vad vi gör här kommer inte bara att hjälpa USA utan Europa och Sverige, ja hela världen.
Och Josh Fox?
– Hans uppgifter bygger inte på fakta. De gasläckor han visar fanns innan energibolagen kom. Ingen frackning har någonsin påverkat lokala vattenkällor.
Roller nämner inte att delstaten New York har infört ett tillfälligt stopp för frackning och att Frankrike har förbjudit metoden. Han pekar på riggen.
– Tack vare den nya tekniken kan ett borrhål ersätta 32 traditionella.
Roller är uppväxt i Clinton, en grannstad till Elk City. Det är rimligen en bidragande orsak till hans entusiasm. I östra Oklahoma råder ekonomisk kris som överallt annars i USA. I västra Oklahoma, i de små städer vilka flyter ovanpå ett underjordiskt hav av naturgas som sägs vara det största i Nordamerika, råder underbara tider, strålande tider.
Den enda oro Elk Citys stadsfullmäktige har uttryckt inför frackningen är att vattnet ska sina. Ett borrhål kräver fyra miljoner liter vatten, mycket i ett område med torka.
Men vad tusan! Inga sura miner. I Elk City skriker företagen efter folk. Borta i Sallisaw råder bister arbetslöshet.
Ingen här kommer att klaga på energibolagen, särskilt inte när det finns en patriotisk dimension i gas- och oljeutvinning. James Rollers bil går på gas (en av 110 000 i hela landet).
– Jag är stolt över att jag kör på amerikanskt bränsle.
Han pekar på riggen.
– Det är USA:s framtid!