Bono kramade Jobs – vem kramar arbetaren i Kina?
avSteve Jobs är död och kapitalisternas husorgan Wall Street Journal gör honom till helgon. Rubriken är ”Den världslige profeten”, porträttbilden påminner om en altartavla.
Artikelförfattaren skriver att Jobs tog symbolen för syndafallet, tuggan i äpplet, som var orsaken till att Herren körde ut Adam och Eva ur paradiset. I fortsättningen skulle människan arbeta i sitt anletes svett. All teknik sedan dess syftar till att häva Guds förbannelse.
Steve Jobs förde oss åter mot paradiset. ”Har förbannelsen verkligen blivit hävd?”
Wall Street Journal har ivrigaste stämman i den globala hyllningskören.
Steve Jobs ledde en revolution i våra kommunikationer, precis som Henry Ford när han gav världen frihetsmaskinen T-Forden.
Kostnaden för kunderna var låg men priset för arbetarna löpande bandets monotoni. De som tillverkade fordonen blev själva maskiner som utförde enkla handgrepp, gång på gång på gång.
Henry Ford var antisemit och fiende till fackföreningar. Men han betalade sina arbetare bra.
New York Times visar en bild där Bono och The Edge från U2 kramar Steve Jobs. Aldrig tidigare har en hårdför industriman blivit idol för en ungdomsgeneration. Han la undan slipsen och klädde sig i jeans och svarta tröjor. Från Svalbard till Kapstaden, från Oklahoma City till Ürümqi åtrår barn, ungdomar och vuxna hans varor. Bono kallar honom ”Elvis”.
Ingenstans läser jag om dem som tillverkar Iphone. De kinesiska arbetarna hos Apples underleverantör Foxconn saknar plats i altartavlan. Deras mardrömslika villkor passar inte in i bilden av att vi vandrar mot paradiset med en Ipad i handen.
Självmordsepidemin på Foxconn förra året är glömd. Bono kommer inte att göra en melodi om ungdomarna som i förtvivlan slängde sig ut från fabrikens fönster. Han kommer inte att besjunga arbetarna som är förbjudna att tala med varandra.Det blir ingen låt om de händer som i luften fortsätter att tillverka telefoner efter arbetsdagens slut. De kan inte sluta! Mer Iphones! Mer Iphones!
Internet och de billiga, lättbegripliga datorerna demokratiserar världen och störtar diktatorer.
Demokratin föddes i antikens Aten, ett slavsamhälle.
Såg de inte trälarna?
Vilken dum, aningslös fråga.